De basis van goede SEO

Het ontwerpen en opzetten van een website is een eerste aspect, maar hierna is het natuurlijk nog niet klaar. Zo moet er op een goede manier worden omgesprongen met de vindbaarheid en de vriendelijk van een website. Dit website moet geoptimaliseerd worden voor zoekmachines. Dit noemen ze ook wel SEO (Search Engine Optimization). Wij zullen u hier uitleggen hoe u hier een goede basis voor kunt leggen en zodoende de vindbaarheid zal verbeteren.

Zoekwoorden zullen helpen

Bent u van plan om uw potentiële bezoekers en/of klanten te benaderen? Doen moet u natuurlijk weten hoe deze klanten u benaderen. Dit kunt u doen door een zoekwoord analyse uit te voeren via Google Analytics. Dit zorgt ervoor dat u weet hoe vaak en in welke periode van het jaar op welke zoekwoorden gezocht wordt. Wanneer u dit weet kunt u hierop inspelen en bepaalde zoekwoorden voor uw eigen site optimaliseren door hier linkbuilding op toe te passen.

Waarde van content

Content is één van de belangrijkste aspecten van SEO. Google heeft namelijk een systeem ontworpen dat alle teksten van een website worden doorgezocht en deze scant op de woorden op de site. Zo zullen titels en tussenkoppen van hogere waarde zijn voor dit systeem. Zorg er daarom voor dat u belangrijke zoekwoorden betrekt in kopteksten, zodat deze worden geïndexeerd door het systeem.
U moet er ook te allen tijde voor zorgen dat de content op uw site affiniteit heeft met de dienst of het product. Is dit zo? Dan weet Google dat het goed zit en zullen zij u van waarde voorzien.

Linkbuilding is belangrijk

Om meer waarde voor uw site te creëren moet u ervoor zorgen dat er op andere sites links staan naar uw site op de gewenste zoekwoorden. Zo kunt u bijvoorbeeld ‘branded’ links plaatsen, maar ook links met de plaatsingstekst waarop u gevonden wilt worden.

De waarde van een Twitter volger

Twitter is weliswaar één van de grootste microblogging fenomenen de online wereld ooit heeft gekend. Regelmatig lees ik en discussieer ik vaak met ‘experts’ over het gebruik van Twitter.

Het moeten gebruiken van dit sociaal media platform blijf ik tegenspreken. Wat draagt het allemaal nu bij als je een Twitter account hebt met als doel zoveel mogelijk volgers bijeen te scharen?

Het fenomeen: ‘Twitter followers kopen’ stijgt met de minuut. Wat zij beloven kan niemand anders waarmaken: 10.000 volgers in enkele dagen tijd, waardoor jouw website of bedrijf op een geniale miraculeuze wijze 10 keer meer conversie behaalt. Uiteraard werken dergelijke systemen nooit, want de volgers zijn automatisch gegenereerd en gekocht. De kracht van Twitter zit niet in het aantal volgers, maar de kwaliteit en respons die je krijgt.
Heb ik een Twitter account met 10K volgers, waar vervolgens nul retweets noch mentions uit voortvloeien, noch ene vorm van conversie (tracking Google Analytics) heb je een waardeloze account. Geef mij dus maar een account met 10 volgers, waarbij alle 10 anticiperen op de boodschap die ik tweet.

Wie of wat volgen? Autoriteit is van belang

Roekeloos iedereen beginnen volgen heeft weinig nut. Magnifieke, doch betaalde tools zoals die van Coosto kunnen jou schematisch weergeven wie de meeste autoriteit heeft in een netwerk van een bepaalde doelgroep. Werk je vanuit en B2C standpunt? Dan hoef je dus niet alle bedrijven in Twitterland te gaan zoeken. Hetzelfde geldt dan voor B2B. Dat is geen rocketscience, maar die fout wordt enorm veel gemaakt, en dan vragen veel zich af waarom ze voor geen meter converteren.

Net zoals elk bedrijf een duidelijke marketingstrategie opzet, is dit ook een noodzaak voor het gebruik van sociale media. Eens jouw doelgroep gedefiniëerd is, zoek dan in het begin enkele volgers met veel autoriteit waar er value uit te halen valt. Autoriteit in dit geval betekent dat een account heel veel interactie teweeg brengt tussen hen en de volgers. Het volgen van een relevante account met veel invloed, zal jouw zoektocht makkelijker maken naar waardevolle volgers.

Wees dus consistent in het tweeten van duidelijke, krachtige boodschappen en je zal snel worden opgemerkt worden door anderen, relevant aan jouw product of dienst.

Op die manier creëer een degelijke toegevoegde waarde en zal een volger echt wel waarde hebben.
Return komt wel, en dan is er een grote kans dat je Twitter omzet in een Key Sucess Factor.

Is Alexa nog wel een meetinstrument?

Alexa Ranking bestaat sinds 1997. Eveneens hadden zij ook een toolbar die te downloaden was om rankings van andere websites snel te kunnen bekijken, en uiteraard ook die van jouw eigen website. Het is/was een meetinstrument om de popuariteit te meten en het geschat aantal bezoekers.

Aan de hand van een bepaalde formule worden de berekeningen gemaakt om jou een schatting te geven. Maar zijn die schattingen wel betrouwbaar?

Over de betrouwbaarheid van dit systeem zijn al veel discussies geweest, en hoe langer hoe meer verliest Alexa terrein tegen alle andere profesionele accuratere tools. Een nieuwe website ranked vaak in de eerste daggen van zijn leven ergens rond de 30 miljoenste plaats. Dat zegt uiteraard niet veel, maar daar komen we later op terug.

Wat meet Alexa?

Heb je een .be of .nl domein, wil je ook graag weten of jouw bezoekers uit hetzelfde land komen als jouw extensie. Op hun website kan je makkelijk zien waar je het beste scoort, in welke regio en op de hoeveelste plaats je geranked staat in jouw land, niet algemeen.

Tjah, daar kan je eigenlijk niet veel uit opmaken, want Alexa meet enkel de bezoekers dat dergelijke toolbar of enige plugin hebben geïnstalleerd van dit meetsysteem. Vaak zelfs zonder het te weten. Dus het meet niet veel.

Dus is Alexa onbetrouwbaar?

Je kan er inderdaad niet veel uit afleiden. Marketeers dat dol zijn op verkeer en cijfers zullen dus geen indruk maken met Alexa statistieken de dag van vandaag. De regel geldt WEL als je in de top 100.000 geraakt. Hoe korter je bij de 1 bent, hoe beter. Twitter heeft bijvoorbeeld een rank van #9 in Alexa, en dat zou best wel kunnen kloppen. Maar zo een positie is enkel een plezante droom voor een SEO’er als ik.

Je kan Alexa wel nog steeds gebruiken om het aantal correcte backlinks te meten, en jou een indicatie geven, maar uiteindelijk is deze tool niet meer dan onstabiele statistiek geworden, en kan je beter tools als Google Analytics, Ahrefs en Raven Tools gebruiken om dergelijke zaken te gaan meten.

6 tips voor een goede offpage SEO (basis)

Off page SEO blijft een belangrijke factor in zoekmachine optimalisatie. Met off page SEO kan je een groter bereik hebben, en wat belangrijker is: Google geeft er minder om wat jij zelf zegt, maar wat anderen over jou zeggen.

Het verkrijgen van links en referenties zal jouw credibiliteit verhogen bij zoekmachines, en ook het vertrouwen bij bezoekers. Er zijn bepaalde off page technieken die jou alvast een stap verder kunnen zetten in de SEO queeste:

1. Sociale Media en ORM: SERM beter gekend als Online Reputation management is de eerste stap die je zou moeten zetten. Probeer een ‘populair’ lid te worden van een grote sociale netwerksite zoals LinkedIn of Facebook. Het uitbreiden van jouw persoonlijke contacten en relaties zal ook bijdragen aan de promotie van jouw website of e-commerce.

2. Link Exchange: Linkuitwisseling met relevante websites zal de populariteit van jouw website verhogen. En zoekmachines tillen zwaar aan deze factor.

3. Contextuele links: Het verwerken van links in woorden dat verwijzen naar een ander artikel of pagina in jouw website.

4. Indienen van Artikels: Dit verloopt wel moeizamer dan andere zaken, maar zeker de moeite waard: Schrijf artikels en dien ze in bij populaire sites zoals Ezine. Op de manier kan je wel enkele deeplinks verkrijgen voor jouw website.

5. Forum posts en handtekeningen: Je kan ofwel zelf een online forum bouwen, of je aanlsuiten bij enkele goede fora. Als je er zelf één hebt kan je makkelijk jouw posts delen met jouw connecties op sociale netwerken, om zo de discussie op te wekken. Of je kan een degelijk antwoord geven op een reeds bestaande discussie op een bestaand forum. Vele fora laten toe om een handtekening te plaatsen in jouw profiel en bij elke post dat je plaatst. Deze links worden ook snel opgenomen door zoekmachines, en is goed voor SEO.

6. Blogging: Bloggen is ongetwijfeld één van de meest krachtige manieren om jouw bedrijf/website te promoten. Bouw een externe blog voor jouw bedrijf/website met goede unieke inhoud. Promoot jouw blog in blog directories, en zoekmachines. Ben je zelf niet zo goed in schrijven? Huur een copywriter!

Veilige manier van linkbuilden

Bent u ook aan het zoeken naar veilige manieren van linkbuilden?

Linkbuilding zijn de manieren van werken die die het effect moeten gaan opleveren tot betere posities in de zoekresultaten van zoekmachines als Google, Bing en Yahoo. linkbuilden is een onderdeel van zoekmachine optimalisatie. De term zoekmachine optimalisatie, ook wel Seo sem genoemd, bestaan uit twee onderdelen: On site optimalisatie en off-page optimaliseren.

Linkbuilden hoort bij de 2e onderdeel: off-page optimalisatie. Waar men op hoopt bij linkbuilden is om relevante en sterke links te bemachtigen op andere web pages. Doordat er een backlink geplaatst wordt op een kwalitatieve zal automatisch deze ‘link juice’ voor een groot deel door worden gegeven aan de internet site waar naar toe gelinkt wordt.

Linkbuilding kan op diverse werwijze worden gedaan. Vele methoden van linkbuilding worden gezien als linkspam door de verschillende zoekmachines. Het is dus erg slim dat hier op gelet wordt als men zelf linkbuilding gaat uitvoeren of dat u een bedrijf linkbuilding laat verzorgen. Yahoo is namelijk de laatste tijd bezig met het uitroeien van makkelijke manieren om hoger in de zoekmachine te komen en heeft daarom verschillende updates uitgevoerd. Het is daarom zeer aan te raden om altijd voor kwaliteit te gaan, inplaats van kwantiteit.

Je zult goed moeten bekijken of internet websites kwaliteit bezitten of ze schrijven over soortgelijke thema’s als jouw webpage en of een bepaalde zich niet bezig is met strafbare praktijken. Deze strafbare SEO methoden kunnen zijn: het plaatsen van spam links, On-page blackhat strategieeen, het linken naar slechte websites en illigale content.

Bij deze is het wel logisch dat linkbuilding niet erg eenvoudig is. Je moet kennis van zaken hebben en daarbij is technische know-how een pre. Goede linkbuilding methoden zijn er dus wel degelijk.

Zo kan men het profiel van links van soortgelijke websites onder de loep nemen. Zo kan men zien welke backlinks goed zijn.

Dan wordt er getracht om op dezelfde posities ook een url te krijgen. Deze methode van linkbuilding is zeer arbeidsintensief. Men is namelijk nooit zeker of dergelijke links wel geplaatst gaan worden, omdat de website beheerder van de daadwerkelijke webpage hier over gaat.

Deze methoden worden daarom ook vaak gecombineert met het plaatsen van berichten op sociale netwerken, bookmarks, aanmelden op direcotires, schrijven van blog comments of guest blogging. Bij guest blogging schrijft je een relevant bericht op een andere websites. Je wordt eigen uigenodigd om even op bezoek te komen!. Dit heeft 2 voordelen: Een site krijgt een kwalitatief goed nieuw artikel en diegene die het schrijft, krijgt een backlink er voor terug