De waarde van een Twitter volger

By | mei 7, 2015

Twitter is weliswaar één van de grootste microblogging fenomenen de online wereld ooit heeft gekend. Regelmatig lees ik en discussieer ik vaak met ‘experts’ over het gebruik van Twitter.

Het moeten gebruiken van dit sociaal media platform blijf ik tegenspreken. Wat draagt het allemaal nu bij als je een Twitter account hebt met als doel zoveel mogelijk volgers bijeen te scharen?

Het fenomeen: ‘Twitter followers kopen’ stijgt met de minuut. Wat zij beloven kan niemand anders waarmaken: 10.000 volgers in enkele dagen tijd, waardoor jouw website of bedrijf op een geniale miraculeuze wijze 10 keer meer conversie behaalt. Uiteraard werken dergelijke systemen nooit, want de volgers zijn automatisch gegenereerd en gekocht. De kracht van Twitter zit niet in het aantal volgers, maar de kwaliteit en respons die je krijgt.
Heb ik een Twitter account met 10K volgers, waar vervolgens nul retweets noch mentions uit voortvloeien, noch ene vorm van conversie (tracking Google Analytics) heb je een waardeloze account. Geef mij dus maar een account met 10 volgers, waarbij alle 10 anticiperen op de boodschap die ik tweet.

Wie of wat volgen? Autoriteit is van belang

Roekeloos iedereen beginnen volgen heeft weinig nut. Magnifieke, doch betaalde tools zoals die van Coosto kunnen jou schematisch weergeven wie de meeste autoriteit heeft in een netwerk van een bepaalde doelgroep. Werk je vanuit en B2C standpunt? Dan hoef je dus niet alle bedrijven in Twitterland te gaan zoeken. Hetzelfde geldt dan voor B2B. Dat is geen rocketscience, maar die fout wordt enorm veel gemaakt, en dan vragen veel zich af waarom ze voor geen meter converteren.

Net zoals elk bedrijf een duidelijke marketingstrategie opzet, is dit ook een noodzaak voor het gebruik van sociale media. Eens jouw doelgroep gedefiniëerd is, zoek dan in het begin enkele volgers met veel autoriteit waar er value uit te halen valt. Autoriteit in dit geval betekent dat een account heel veel interactie teweeg brengt tussen hen en de volgers. Het volgen van een relevante account met veel invloed, zal jouw zoektocht makkelijker maken naar waardevolle volgers.

Wees dus consistent in het tweeten van duidelijke, krachtige boodschappen en je zal snel worden opgemerkt worden door anderen, relevant aan jouw product of dienst.

Op die manier creëer een degelijke toegevoegde waarde en zal een volger echt wel waarde hebben.
Return komt wel, en dan is er een grote kans dat je Twitter omzet in een Key Sucess Factor.