Is Alexa nog wel een meetinstrument?

By | april 10, 2015

Alexa Ranking bestaat sinds 1997. Eveneens hadden zij ook een toolbar die te downloaden was om rankings van andere websites snel te kunnen bekijken, en uiteraard ook die van jouw eigen website. Het is/was een meetinstrument om de popuariteit te meten en het geschat aantal bezoekers.

Aan de hand van een bepaalde formule worden de berekeningen gemaakt om jou een schatting te geven. Maar zijn die schattingen wel betrouwbaar?

Over de betrouwbaarheid van dit systeem zijn al veel discussies geweest, en hoe langer hoe meer verliest Alexa terrein tegen alle andere profesionele accuratere tools. Een nieuwe website ranked vaak in de eerste daggen van zijn leven ergens rond de 30 miljoenste plaats. Dat zegt uiteraard niet veel, maar daar komen we later op terug.

Wat meet Alexa?

Heb je een .be of .nl domein, wil je ook graag weten of jouw bezoekers uit hetzelfde land komen als jouw extensie. Op hun website kan je makkelijk zien waar je het beste scoort, in welke regio en op de hoeveelste plaats je geranked staat in jouw land, niet algemeen.

Tjah, daar kan je eigenlijk niet veel uit opmaken, want Alexa meet enkel de bezoekers dat dergelijke toolbar of enige plugin hebben ge√Įnstalleerd van dit meetsysteem. Vaak zelfs zonder het te weten. Dus het meet niet veel.

Dus is Alexa onbetrouwbaar?

Je kan er inderdaad niet veel uit afleiden. Marketeers dat dol zijn op verkeer en cijfers zullen dus geen indruk maken met Alexa statistieken de dag van vandaag. De regel geldt WEL als je in de top 100.000 geraakt. Hoe korter je bij de 1 bent, hoe beter. Twitter heeft bijvoorbeeld een rank van #9 in Alexa, en dat zou best wel kunnen kloppen. Maar zo een positie is enkel een plezante¬†droom voor een SEO’er als ik.

Je kan Alexa wel nog steeds gebruiken om het aantal correcte backlinks te meten, en jou een indicatie geven, maar uiteindelijk is deze tool niet meer dan onstabiele statistiek geworden, en kan je beter tools als Google Analytics, Ahrefs en Raven Tools gebruiken om dergelijke zaken te gaan meten.